Recept och tips

Här kan ni med enkla recept och tips kombinera näringsrika måltider som både ger styrka och vitalitet.

Proteinrik kladdkaka

Proteinrik kladdkaka med svarta bönor
6 dl svarta bönor
2 ägg
1/2 dl kakao
1/2-1 dl agavesirap
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
En nypa salt
100g 70% mörk ekologisk choklad
Gräddas i 175 grader i cirka 10 minuter.

Glutenfri tomatpaj

Ugnsvärme, 175 grader
Recept
Pajskal:
1/2-1 tsk torkad rosmarin
5 msk olivolja
2 msk vatten
1/4 tsk salt
1 msk quinoamjöl
6 dl mandelmjöl

Fyllning:
2 ägg
100 g fetaost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl mandelmjöl
2-3 tomater
olivolja

Chokladbräck

De här chokladbräcken är både smarriga och nyttiga!
Den höga kakaohalten i chokladen tillför kroppen antioxidanter, mandlarna innehåller både goda fetter och protein. Russin är basiskt för kroppen men kan uteslutas om man vill sänka Gi-halten på bräcken.

Ingredienser:
100 g 85% ekologisk mörk choklad
1 dl krossade ekologiska mandlar
1/2 dl ekologiska russin (går att utesluta)

Stenåldersbröd

Ingredienser till ett bröd:
4 dl mandelmjöl
4 dl solrosfrön
3 dl linfrön
4 ägg
3msk olivolja/mandelolja
1/2-1 tsk salt
Grädda brödet i 180 grader i 35-40 minuter i en brödform 1,5 l. Låt gärna brödet stå i eftervärmen i ugnen under natten.

 

Nötsmör

Här kommer ett fint och enkelt recept på ett hälsosamt pålägg som passar bra till både stenåldersbröd och linfrökex.

Recept
150 g valfria rostade nötter
ca 1-1,5 msk ekologiskt kokosfett
en nypa salt

Supersmoothie

Supergreen smoothie, 2 pers.
1 liten påse eko ruccola
1 citron/lime
1 msk nässelpulver
1 dl vatten

Månadens recept, november 

Höstkyckling i långpanna

4 majskycklinglår utan skinn

2 rödlökar

1 ekologisk röd paprika

1 ekologisk gul paprika

200 g körsbärstomater

4 vitlöksklyftor

2 timjankvistar

2 msk olivolja

2 msk balsamvinäger

Peppar och salt

Ugn 180 grader

Lägg ett ugnspapper i en långpanna. Skala löken och dela den i större klyftor. Skär paprikan i mellanstora bitar. Dela varje kycklingfilé i 2 delar. Skala vitlöksklyftorna, skölj tomaterna och lägg dem med allt det andra i långpannan och blanda runt. Lägg på timjankvistarna och ringla över olivoljan och vinägern, salta och peppra. Ställ in långpannan i ugnen tills kycklingen är genomstekt i cirka 30 minuter, vänd runt allt efter halva tiden.

Servera den härliga hösträtten med en grönsallad.

Böngryta med fetaost

1 gul lök

½ msk smör

2 vitlöksklyftor

2 förpackningar ekologiska svarta bönor

2 msk olivolja

½ msk limesaft

1 krm salt

1 krm svartpeppar

100 g fetaost

Skala och finhacka löken, bryn den mjuk i en smöret i en mindre gryta. Pressa i vitlöksklyftorna och låt dem fräsa med någon minut. Skölj bönorna och blanda ner dem i grytan tillsammans med olivoljan och limesaften. Fräs grytan några minuter och mosa bönorna lätt med en gaffel. Smula fetaosten och vänd ner den i grytan, smaka av med salt och peppar. Servera grytan varm, gärna tillsammans med ugnsbakad aubergine och en grönsallad.

Linfrökex

3 dl linfrön

3 dl vatten

½ krm salt

½ dl pumpafrön / solroskärnor

½-1 dl sojamjöl eller mandelmjöl

eventuellt 1 krm vaniljpulver (från vaniljstång)

  • Blanda linfrön med vatten och låt det stå och svälla en timma.
  • Tillsätt salt, pumpafrön, sojamjöl och eventuellt vaniljpulver och blanda ordentligt.
  • Är konsistensen för tjock, häll på mer vatten (det ska lätt gå att bre smeten på en långpanna).
  • Bred ut ett tunt lager med en slickepott på ett bakplåtspapper och sätt in i 65 grader varm ugn. Beroende på vad du har för ugn tar det mellan 8-10 timmar att baka kexen snustorra. Öppna ugnsluckan med jämna mellanrum de första timmarna för att släppa ut fukt. Du kan även baka kexen i 170 grader i cirka 25 minuter på nedersta falset. (nackdelen med snabbakning är att många av frönas närningsämnen förstörs.)

Förvara kexen i en låda med lock!

Tips! För att spara tid kan du dubbla satsen och tillaga två plåtar åt gången.

 

6 sunda tips

  • Minskar du intaget av socker, vitt mjöl och salt från din kost så kommer du naturligt gå ner i vikt. Välj livsmedel med ett lågt GI som t ex fullkornsris, quinoa, fullkornspasta och hirs
  • Föredra proteinkällor som vilt, lamm, kyckling, kalkon, fisk, ägg och nötter 
  • Transfetter finns i de flesta snabbmat- och halvfabrikaträtter och är skadligt för kroppen. Bra fetter är olivolja, rapsolja, linfröolja, kokosfett och smör
  • Prova gärna andra alternativ till mjölk som t ex havre- ris- och sojaprodukter
  • Gröna teer och örtteer, stärkande frukt- och grönsakssmoothies samt uppiggande citronvatten är bra alternativ till kaffe
  • Bjud på färska bär, grönsaksstavar med dipp samt nötter och frukt som mellanmål och snacks

Tänk på mat som ett bränsle för kroppen. Fråga dig hur maten kommer att påverka din kropp –  negativt eller positivt

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)